Hou je vijver gezond met deze artikelen

 In Natuur

Wie een mooie vijver in de tuin heeft, zal natuurlijk graag willen dat al het leven in die vijver gezond en gelukkig is. En dat kan prima, want er zijn ruim voldoende artikelen op de markt om elke vijver zo aangenaam mogelijk te laten zijn. Maar wat moet je sowieso in huis halen om ervoor te zorgen dat de vissen er gelukkig in rondzwemmen? We geven je alvast een handvol tips.

Het juist visvoer

Vissen moeten eten en als ze in de vijver zwemmen moet jij dat eten voorzien. Daarom is er een enorme hoeveelheid visvoer in de omloop en is het aan jou om te bepalen welk voer het beste geschikt is voor je vissen. Klinkt als een lastige klus, maar eigenlijk is dat het helemaal niet. Elke vissoort heeft namelijk zijn eigen behoeftes en fabrikanten van visvoer springen daar heel handig op in. Zij leveren namelijk voor elke vissoort het voer wat het beste bij ze past. Koi hebben koivoer nodig, goudvissen moeten voer hebben dat bij hen past en ga zo maar door. Daarom is het eigenlijk vrij makkelijk om het juiste voer bij de juiste vis te vinden. Bedenk ook dat de behoeftes van vissen veranderen per seizoen. In koud water heeft een vis andere behoeftes dan in warm water. Ook als de vissen minder mobiel zijn omdat het koud is, hebben ze dus iets nodig wat reserves aanlegt en waar ze de winter mee kunnen doorkomen.

Een goede pomp houdt het water zuurstofrijk

Zuurstof is de basis van elk leven in het water en in de vijver is dat niet anders. En om ervoor te zorgen dat er een constante aanvoer van zuurstof is, moet je een vijverpomp in je vijver installeren. Deze pomp houdt het water in beweging, zodat er ook constant verse zuurstof binnen wordt gepompt. Een vijverpomp heeft ook een ander voordeel, waar we zometeen op komen. Bewegend water is bijzonder belangrijk voor al het leven in dat water; in de vrije natuur komt het meeste leven voor in stromend water, omdat dit water niet alleen rijk is aan zuurstof, maar ook omdat door de stroming vervelende algen geen kans hebben.

Een filter houdt vuil weg

En daarmee komen we op het andere voordeel van een vijverpomp; het stuurt water langs een filter. Dat filter vangt vervolgens alle ongewenste deeltjes op, zodat het water lekker schoon blijft en algen bijvoorbeeld geen kans krijgen. Het is niet voor niets dat stilstaande wateren in de zomer niet veilig zijn om in te zwemmen, omdat blauwalg zich gevestigd heeft. Dat gebeurt vrij vaak en dat heeft te maken met het feit dat het lang niet geregend heeft en dat het water dus eigenlijk gewoon tot stilstand komt. In een vijver is dit niet anders; staat het water hierin te lang stil, dan gaat vuil zich nestelen. Door het water langs een filter te pompen wordt het vuil verwijderd en blijft het water dus in uitstekende staat. En daar zullen je vissen blij mee zijn.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt