Een open haard of kachel in huis? Denk dan hieraan!

 In Duurzamer leven

Hoewel een open haard of kachel wellicht wat ouderwets is, zijn deze nog zeker erg populair. Een open haard of kachel geeft namelijk een erg warm en fijn gevoel in huis. Hierdoor willen redelijk veel mensen in deze moderne tijd nog steeds zo’n mooie open haard of kachel in huis. Wanneer je een van deze twee elementen in huis hebt, is het wel belangrijk om regelmatig je schoorsteen te laten vegen. Waarom dit zo belangrijk is en hoe je dat precies doet lees je allemaal in deze tekst.

Waarom je schoorsteen vegen?

Nu je dus weet dat het sterk aan te raden is om regelmatig je schoorsteen te laten vegen, vraag je jezelf waarschijnlijk ook af wat hier dan zo belangrijk aan is. Zo is de eerste belangrijke reden dat er door het gebruik van de open haard of kachel ophoping van roet of creosoot kan ontstaan in de schoorsteen. Wanneer je hier niets aan doet kan dit leiden tot verminderde trek van het rook wat het risico op schoorsteenbrand weer verhoogt. Hierbij komt ook dat een verstopte schoorsteen ervoor kan zorgen dat koolstofmonoxide zich ophoopt en gaat verspreiden door je huis. Dit is vervolgens weer erg slecht voor je gezondheid. Om deze problemen te voorkomen is het regelmatig schoorsteenvegen dus erg belangrijk en eigenlijk onmisbaar.

Je schoorsteen laten vegen

Het is dus erg belangrijk dat je schoorsteen regelmatig wordt schoongemaakt. Dit is echter is dat de meeste mensen niet zelf kunnen. Hiervoor kun je dan ook een schoorsteenveger inhuren. Een schoorsteenveger zorgt er namelijk voor dat je schoorsteen wordt gereinigd en dat er eventuele blokkades worden verwijderd. Op deze manier kun je weer zorgeloos gebruik maken van je open haard of kachel. Bij het inhuren van zo’n schoorsteenveger is het aan te raden om te kijken naar het bedrijf en de ervaringen hiervan. Je wilt namelijk wel dat het werk goed wordt uitgevoerd. Het is daarom aan te raden om een te kijken naar de ervaringen van jouw voorgangers. Dit kun je eenvoudig via het internet doen door bijvoorbeeld het bedrijf in te vullen op trustpilot, een reviewplatform. Een schoorsteenveger biedt echter ook inspecties aan. Hierbij controleren ze de schoorsteen en het rookkanaal op eventuele scheuren of andere beschadigingen. Het is hierbij aan te raden om minstens 1 keer per jaar zo’n inspectie uit te laten voeren. Wanneer je deze adviezen opvolgt kun je zorgeloos gebruik maken van je open haard of kachel.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt