Hoe kun je je huis verduurzamen?

 In Duurzaam

Tegenwoordig is iedereen er wel mee bezig. Het verduurzamen van je huis kan de maandelijkse kosten omlaag brengen. Het kan een flinke investering zijn die je over een langer termijn weer terug kan verdienen. Er bestaan ook subsidies die je kunnen helpen. 

Een duurzaamheidsscan voor je woning is een goede manier om inzicht te krijgen in hoe je woning beter geïsoleerd kan worden. Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen. Lees hieronder wat jij kan doen. 

Warmtepomp 

Vanaf 2026 wordt het verplicht om een hybride warmtepomp naast de CV ketel te hebben, wanneer de cv ketel vervangen moet worden. Met een warmtepomp wordt het gas vervangen door stroom. Hierdoor ben je op jaarbasis wat goedkoper uit. Zeker in combinatie met zonnepanelen. De warmtepomp verzorgt de verwarming, warm water in de badkamer en keuken. Wanneer je een volledig elektrische warmtepomp hebt is het niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Het CO2 uitstoot daalt met ongeveer 50%.

Naden en kieren isoleren

Alle kleine beetjes helpen. Je kunt zelf de naden en kieren beter isoleren. Maak gebruik van kit en tochstrips om het verlies van warmte tegen te gaan. Dit is een voorbeeld van kleine investeren die toch al een beetje helpen!  

Zonnepanelen op je dak

Energie opwekken door middel van de zon is nog steeds rendabel. De energie betaal je op basis van je daadwerkelijke afname. In de herfst en de winter zal de zon wat lager staan, maar zonnepanelen hebben dan nog steeds voordelen. 

Spouwmuur isolatie aan laten brengen

De muren kun je isoleren door spouwmuurisolatie er in te laten spuiten. Er wordt dan via kleine gaatjes in de muur isolatiemateriaal ingespoten. Dat kan al binnen een halve dag gedaan worden. Deze isolatie heeft een lange levensduur en voorkomt vochtproblemen. 

Vloerisolatie

De meeste woningen gebouwd tussen 1930 en 1975 hebben een kruipruimte. Deze is vaak niet geïsoleerd. Het rendement van vloerisolatie is ongeveer 10 tot 20%. Hiervoor is ook weer verschillend isolatiemateriaal mogelijk, waarvan altijd wel één geschikt is voor jouw vloer. Het materiaal kan zijn, thermoskussens, isolatieplaten, pur schuim of EPS-parel. 

Glasisolatie

Heeft jouw woning nog geen dubbelglas? Wanneer de woning alleen enkel glas heeft gaat er veel warmte verloren. In de zomer warmt het huis ook sneller op. Er zijn verschillende mogelijkheden in glasisolatie. De kozijnen moeten wel genoeg ruimte hebben voor dubbel glas. Wanneer je over gaat op triple glas moeten er eigenlijk altijd nieuwe kozijnen in. 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt