Boomziektes herkennen en behandelen

 In Geen categorie

Een zieke boom ligt altijd op de loer, maar wordt lang niet altijd op tijd opgemerkt. Een boom kan ziek worden door virussen, schimmels of bacteriën. Wanneer dit niet op tijd wordt opgemerkt, dan kan de boom afsterven of kan de ziekte worden overgegeven aan andere bomen in de buurt. Het op tijd herkennen en behandelen is dus erg belangrijk. In dit artikel vertel ik je wat de meest voorkomende boomziektes zijn, waar je ze aan kunt herkennen en hoe je een zieke boom kunt behandelen.

De meest voorkomende boomziektes

Er zijn vele verschillende boomziektes, de één is beter te zien dan de ander en de één heeft meer impact dan de ander. De meest voorkomende boomziektes zijn: 

  • Iepenziekte: Hierbij verspreidt een schimmel zich in de houtvaten van de boom, waardoor de boom verdroogt. 
  • Kastanjebloedingsziekte: Hierbij nestelt een bacterie zich in de boom, waardoor de toevoer van voedingsstoffen wordt belemmerd. Hierdoor krijgt de boom roestbruine, vochtige plekken die lijken op bloeden.
  • Essentaksterfte: Dit wordt veroorzaakt door een schimmel, waardoor de boom steeds voor een groter deel afsterft. Steeds meer takken kunnen hierdoor afbreken en uiteindelijk kan de hele boom omvallen.
  • Bacterievuur: Hierbij bereikt een bacterie de boom door via de bloemen de boom binnen te dringen. Vervolgens ontstaan er verdroogde, verdorde en verkleurde bloesems en bladeren. De boom wordt steeds verder aangetast en sterft steeds meer af. 

Aan deze symptomen herken je een zieke boom

Boomziektes herkennen is iets wat je zelf kunt doen bij de bomen in je tuin. Het is dan ook goed om de bomen in de gaten te houden. Hieronder zie je de symptomen waar je een zieke boom aan herkent.

  • De stam en de takken: let hierbij op wonden en op de aanwezigheid van paddestoelen.
  • De wortels: Bruine of zwarte wortels kunnen een teken van problemen zijn. Ook dunner wordende bladeren, slechte groei, gele en bruine bladeren en dode takken kunnen een symptoom zijn.
  • De kruin: Zie je veranderingen in de groei en kleur? Dan kan dit een teken van een zieke boom zijn.

Zo kun je een zieke boom behandelen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt eigenlijk voor alles. Het is dan ook beter om een boomziekte te voorkomen door je bomen op de juiste manier te verzorgen. Denk hierbij aan het bewateren van de bomen en het juist snoeien. Controleer de bomen daarnaast regelmatig en onderneem actie als je denkt dat de boom een ziekte onder de leden heeft. Is de boom al ziek? Dan kan deze ziekte met het juiste bestrijdingsmiddel worden bestreden en kunnen er maatregelen worden genomen om de bomen in de omgeving te beschermen. Hiervoor kun je het beste een boomverzorgingsbedrijf inschakelen. 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt